Apotheek Servicepunt Monnikenhof

Rietkamp 62 4133CV Vianen Tel:0347-372521

Medische Encyclopedie

Inhoud

lanthaancarbonaat

Lanthaancarbonaat is een fosfaatbinder.

Artsen schrijven lanthaancarbonaat voor als er te veel fosfaat in het bloed zit, zoals bij bepaalde nierziekten.

Wat doet lanthaancarbonaat en waarbij gebruik ik het?

Nierziekten

In het bloed is er een evenwicht tussen calcium (kalk), fosfaat, vitamine D en bijschildklierhormonen. Deze stoffen hebben invloed op elkaar.  Als de ene stof meer wordt, kan hierdoor de ander minder worden, en andersom.

Sommige mensen hebben te veel fosfaat in het bloed. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval bij mensen met nieren die minder goed werken en nierdialyse krijgen. Nierdialyse is een behandeling om uw bloed schoon te maken, omdat de nieren dat zelf niet meer kunnen doen. De grote hoeveelheid fosfaat in het bloed kan botziekten en hartvaatziekten veroorzaken.

Behandeling
Mensen die nierdialyse ondergaan gebruiken meestal fosfaatbinders, zoals lanthaancarbonaat en calcium (kalk). Maar ook mensen met minder goede nieren die geen nierdialyse ondergaan kunnen lanthaancarbonaat gebruiken. Bij deze mensen is een fosfaatarm dieet alleen niet voldoende, daarom moeten ze het fosfaatarm dieet samen gebruiken met lanthaancarbonaat.

Bovendien krijgen ze ook vaak calcitriol, een soort vitamine D. De combinatie van deze medicijnen zorgt voor een beter evenwicht tussen de hoeveelheid fosfaat, calcium en bijschildklierhormoon in het bloed.

Werking
Lanthaancarbonaat bindt zich aan fosfaat in maag en darmen, deze verbinding verlaat het lichaam via de poep. Zo kan het lichaam minder fosfaat opnemen uit het voedsel.

Lees meer over nierziekten . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Maagdarmklachten, zoals buikpijn, misselijk voelen, overgeven, diarree. Heeft u eerder een buikoperatie gehad of ontsteking van het buikvlies? Dan heeft u meer kans op verstopping.

    Zelden krijgt u last van maagpijn, zuurbranden, verstopping en scheten laten. Deze bijwerkingen treden vooral in het begin van de behandeling op. Meestal helpt het als u het middel met wat voedsel inneemt. 

  • Hoofdpijn

  • Huiduitslag, soms met roze bulten en erge jeuk (netelroos of galbulten).

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Te weinig calcium in het bloed. Krijgt u last van jeuk of tintelingen op de huid, onverklaarbare spierpijn, spierkrampen, spierschokken, epileptische aanvallen of hartkloppingen? Waarschuw dan uw arts.

    Deze verschijnselen kunnen wijzen op een tekort aan calcium. Uw arts zal dan de hoeveelheid calcium in uw bloed controleren.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • De hoeveelheden vitamines, mineralen en zouten in het bloed kunnen veranderen door dit medicijn.

    De arts zal uw bloed daarom regelmatig controleren.

  • Spierpijn en gewrichtspijn

  • Botontkalking

  • Smaakverlies, het eten kan anders smaken dan u gewend bent.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik lanthaancarbonaat gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Cefuroxim (antibioticum). Lanthaancarbonaat maakt de maag minder zuur. Hierdoor neemt het lichaam cefuroxim slechter op en werkt deze minder goed. Neem lanthaancarbonaat minstens 4 uur VOOR of 2 uur NA cefuroxim in.
  • Itraconazol capsules en ketoconazol. Dit zijn medicijnen tegen schimmels en gisten. Lanthaancarbonaat maakt de maag minder zuur. Hierdoor neemt het lichaam deze medicijnen slechter op en werken ze minder goed. Neem lanthaancarbonaat minstens 4 uur VOOR of 2 uur NA Itraconazol capsules en ketoconazol in.
  • Medicijn met ijzer, zoals ferrofumaraat, ferrogluconaat, ferrosulfaat of multivitamines met ijzer. Gebruikt u het ijzermedicijn MET gereguleerde afgifte (te herkennen aan 'MGA' of 'retard')? Dan mag U dit niet samen gebruiken. Overleg met uw arts of u kunt overstappen naar een ijzermedicijn ZONDER gereguleerde afgifte. Gebruikt u het ijzermedicijn ZONDER gereguleerde afgifte? Dan kunt u lanthaancarbonaat minstens 4 uur VOOR of 2 uur NA het ijzermedicijn innemen.
  • Chinolon-antibiotica: ciprofloxacine, levofloxacine, moxifloxacine, norfloxacine en ofloxacine. Lanthaancarbonaat bindt aan deze antibiotica, waardoor het lichaam deze minder goed kan opnemen. Overleg hierover met uw arts. Bij voorkeur schrijft de arts een ander antibioticum voor. Is dit niet mogelijk? En gebruikt u het antibioticum een keer per dag? Neem het dan 's avonds in. Gebruikt u het antibioticum twee of drie keer per dag? Dan moet u lanthaancarbonaat minstens 3 uur VOOR of 1 uur NA antibiotica innemen.
  • Fosfaten, zoals dinatriumwaterstoffosfaat, kaliumdiwaterstoffosfaat, natriumdiwaterstoffosfaat, glycerofosforzuur. Fosfaten worden gebruikt bij een tekort aan fosfaat in het bloed, onder andere door bepaalde nierziekten. Fosfaten en fosfaatbinders werken beiden minder goed als ze samen gebruikt worden. Overleg hierover met uw arts. Uw arts schrijft mogelijk een ander medicijn voor. Probeer ook zo weinig mogelijk voedingsmiddelen te eten waar veel fosfaten in zitten (zie hierboven bij 'Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?')

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Autorijden?
Ja, dat kan. Dit medicijn heeft namelijk geen invloed op het autorijden.

Alcohol drinken?
Ja, alcohol heeft geen invloed op de werking van het medicijn.

Alles eten?
Een andere manier om de hoeveelheid fosfaat in het bloed te verlagen, is met een dieet met weinig fosfaat. Dit adviseert de arts meestal ook naast het gebruik van lanthaancarbonaat als de hoeveelheid fosfaat in uw bloed onvoldoende daalt.

Fosfaat zit vooral in voedsel met veel eiwit, zoals vlees, vis, gevogelte, melk, kaas, yoghurt, peulvruchten, noten en pinda's.

U zult de hoeveelheden van deze voedingsmiddelen moeten aanpassen volgens voorschrift van de arts, zodat u niet te veel fosfaat binnenkrijgt. Het is wel nodig voldoende eiwitten te blijven eten, omdat deze nodig zijn voor de opbouw van het lichaam.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven? Overleg dan met uw arts of apotheker. De kans is klein dat dit medicijn bij het kind terecht komt, omdat het lichaam dit medicijn nauwelijks opneemt. Daarom heeft dit waarschijnlijk geen schadelijke gevolgen voor de baby.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Hoe?

  • Kauwtabletten: Kauw de tabletten goed fijn. Slik daarna door met een half glas water. Heeft uw moeite met het goed fijnkauwen van de tablet? U mag de kauwtablet ook fijnmaken en met een half glas water doorslikken.
  • Poeders: Meng het poeder met wat zacht voedsel, bijvoorbeeld appelmoes. Het mengsel moet u na het mengen binnen 15 minuten innemen.

Wanneer?
Neem dit medicijn in bij het eten of direct NA het eten. Het kan dan namelijk meteen het fosfaat uit het voedsel binden.

Gebruikt u dit medicijn 2 of 3 keer per dag? Verdeel dan de hoeveelheid medicijn over de dag. Bijvoorbeeld tijdens ontbijt, lunch en avondeten.

Hoelang?
U zult dit medicijn moeten gebruiken zolang de oorzaak van het teveel aan fosfaat in het bloed aanwezig is.

Terug naar overzicht